24.11.2021 Komentari: 0

Zašto ne smem ignorisati gubitak zuba?

Veliki broj ljudi jako rano ostane bez zuba. Njihov gubitak uglavnom počinje oko tridesete godine, a prema statistici, postoji velika šansa da osoba do 50. godina sačuva samo oko 20 zuba.

bol-zuba

 

Starost, bolest, povrede i infekcije igraju glavnu ulogu u tome, te samo pravilno pranje zuba u kasnijim fazama nije dovoljno za njihovo očuvanje. Ako ste izgubili jedan ili dva zuba tokom godina i niste ih nadoknadili jer mislite da to nije velika stvar, razmislite ponovo.


Izgubljeni zubi često su polazište ozbiljnijih stanja
, a njihov gubitak može početi od naizgled bezazlenih stvari, kao što je upala desni (lečenje zavisi od osobe do osobe). Stoga, evo nekoliko dodatnih razloga zašto ne bi trebalo da zanemarite nedostatak zuba.

 

Povećava rizik od bolesti desni

 

Prostor na kom je nekad bio zub koji je izgubljen, vremenom če delimično zatvoriti susedni zubi. Ovo dovodi do nepravilne pozicije postojećih zuba i poremećaja zagrižaja. Neadekvatne pozicije zuba (malpozicije) nekada mogu biti uzrok i otežanog održavanja higijene oko takvih zuba, jer se njihovim pomeranjem formiraju prostori teško dostupni za čišćenje. U ovakvim prostorima između zuba dolazi do zadržavanja hrane, što je početni uslov za nastanak upale desni.


Svi ovi uslovi dovode do gingivitisa, stanja poznatog i kao upala desni. Lečenje u ovom stadijumu je obavezno, u suprotnom, bolest može uznapredovati do parodontitisa, dovodeći osobu u opasnost da izgubi više zuba. Iako je pravilno pranje zuba obavezno, takođe je važno i redovno posećivati stomatologa.


Tako ćete na vreme primeniti preventivne mere, da ne bi došlo da razvoja infekcija i drugih bolesti desni, koje mogu biti povezane sa rizikom od nekih ozbiljnih zdravstvenih problema, poput bolesti srca, moždanog udara, upale pluća i dijabetesa.

 

 

Danas nedostaje jedan, sutra – više njih


Možda jedan zub koji nedostaje trenutno ne izgleda kao velika stvar, ali kako ćete se osećati kada vam nedostaju dva, tri ili čak četiri? To se može dogoditi ako ne sledite važne korake nakon gubitka jednog od njih.

 

Vaši zubi podržavaju jedni druge kako bi ostali u ispravnom položaju. Ako izgubite jedan, oni koji su se nalazili pored tog, više nemaju podršku koja im je potrebna, te su skloni pomeranju u slobodan prostor.

 

Kad se to dogodi, struktura ovih zuba više nije stabilna, zagrižaj postaje nepravilan, te tako postaju ugroženi i preostali zuba, što vas dovodi u opasnost od njihovog gubitka.


Menja vaš izgled


Izgled i oblik vašeg lica umnogome zavise, ne samo od kože, već i od strukture ispod nje, uključujući vilicu, jagodice, lobanju i zube, koji određuju konture. Ako vam nedostaje više zuba ili pak samo jedan, to može imati spoljni efekat.

 

S druge strane, zubi vremenom postaju sve slabiji, jer uglavnom svaka starija osoba ima parodontopatiju.. Zajedno s tim, njihova koža lica, koja je izgubila masnoću i elastičnost, opada bez podrške. Kao rešenje za nadoknadu jednog, više ili svih izgubljenih zuba, idealan izbor su zubni implantati, koji pomažu u vraćanju mladalačkog spoljašnjeg izgleda.

 

Važno je naglasiti da je pravilno pranje zuba važno i kao prevencija gubitka zuba, ali i nakon njihove nadoknade ugradnjom implantata. Takođe, bilo bi dobro i preventivno posećivati stomatologa, bar dva puta godišnje, da bi ste na vreme otkrili eventualne bolesti i sprečili njihov razvoj.

 

zubni-implantati


Teško i bolno žvakanje


Kada vam nedostaje zub, možda ćete imati problema i sa žvakanjem. Potrebno vam je više vremena da sažvaćete hranu, da biste bili sigurni da je spremna za gutanje, a možda ćete osetiti i bol.

 

Zbog ove neusklađenosti, možete nesvesno prilagođavati pokrete vilice da biste se nosili sa ovom neuravnoteženošću pritiska. Takođe nepravilnim zagrižajem koji se prinudno stvara gubitkom zuba, mogu nastati i bolovi u viličnom zglobu.To može dovesti do bolova, glavobolje, pa čak i raznih poremećaja.

 

Posetom proverene stomatološke ordinacije možete se otarasiti raznih problema i vratiti svoj blistavi osmeh, a jedno od rešenja jeste ugradnja implanta – dugoročna i kvalitetna opcija, koja je takođe vrhunska po zdravlje desni, te ne morate brinuti o komplikacijama.


Može izazvati gubitak kostiju


Vaši zubi i vilica su u simbiotskom odnosu – potrebni su jedni drugima. Kad izgubite zub, vilica ispod tog mesta više ne prima dnevni pritisak od žvakanja, a koji joj je potreban za stimulisanjei regeneraciju ćelija.

 

Bez tog stimulusa dešava se atrofiranje vilice i gubitak koštane mase, koji može biti nepopravljiv. Naime, vaša vilica prestaje da se regeneriše, i počinje da gubi masu tamo gde nedostaje zub.

 

Vremenom će postajati sve slabija, a možda ćete čak primetiti da se oblik vašeg lica menja… Suština je da je kostima potrebna stimulacija da bi ostale zdrave i bitno je napomenudi da ukoliko dugo vremena nedostaje zub, gubitak kosti će biti sve veći.


Nadoknadite nedostajući zub implantatom


Iz svih ovih razloga, idealno rešenje za nestali zub je ugradnja implanta – on zauzima mesto onog nedostajućeg, pomažući vam da ostale držite u odgovarajućim položajima i ojačate vilicu.

 

Ne bi trebalo da zanemarite nedostatak, bilo jednog, ili više zuba, koji može započeti kao naizgled bezazlena upala desni. Lečenje bolesti desni danas je lakše nego ikad, uz savremenu tehnologiju i stručni tim.

 

Stoga ako nemate zub ili više njih, naša topla preporuka je da posetite Dental Plazu, gde će vam stručni stomatolozi proceniti trenutno stanje vaših usta i zuba. Oni vam takođe mogu reći da li je ugradnja implanta ili neko drugo rešenje odgovarajuće za vašu situaciju.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar