25.01.2022 Komentari: 0

Da li su implanti skloni karijesu i zubnim bolestima?

Kao i prirodni zubi, tako i implanti za zube zahtevaju redovnu negu. Naše telo nam daje bezbroj mogućnosti, a jedino što traži za uzvrat je da mu posvetimo dovoljno pažnje. Ukoliko to ispoštujemo, nema razloga za strah.

pregledanje-karijesa

 

Kada su u pitanju implanti zuba, iskustva ljudi su većinom pozitivna. Ipak, u određenim slučajevima, dese se i pojedine komplikacije i to pretežno usled nepažnje pacijenta. Kako biste izbegli takve situacije i produžili vek svojih implanata, predlažemo vam da pažljivo pročitate ovaj tekst i da se pridržavate saveta.

 

Ugradnja implanta zuba – strah od nepoznatog

 

Kako bismo došli do krajnjeg rezultata, potrebno je da prođemo kroz nekoliko faza. Najvažniju ulogu u ugradnji implanata, naravno, ima stomatolog. Osim što je od velike važnosti da je on stručan i temeljan, bitno je i da se u njegovom prisustvu osećate lagodno.

Izabrani stomatolog će prvo doneti zaključak da li posedujete dovoljno vilične kosti, u koju bi implant mogao biti ugrađen i obaviće sve neophodne preglede pre same intervencije. Ukoliko se ispostavi da su svi uslovi ispunjeni, on će vas uputiti u dalje korake. Procedura ugradnje implantata uopšte nije zastrašujuća kao što mislite, samo zahteva strpljenje i vreme.

Kada priprema pre glavnog postupka bude završena, sama ugradnja će trajati od oko pola sata (ukoliko se ugrađuje jedan implant), pa sve do nekoliko sati (za više implanata) i obavljaće se u lokalnoj anesteziji. Ono o čemu je potrebno da mislite su oporavak i nega nakon intervencije.

 

zubar-objašnjava-pacijentu-zubne-implante

 

Implanti zuba - iskustva

 

Komentari o ugradnji zuba su različiti. Pacijenti koji nisu zadovoljni, u većini slučajeva, odgovorni su za komplikacije koje su se javile. Kada su u pitanju implanti zuba, iskustva će biti pozitivna ukoliko se pažljivo pridržavate svih saveta koje dobijete od izabranog stomatologa.
 

Potrebno je da se, pre same intervencije, dobro raspitate o materijalima koji se koriste. Na dugotrajnost i kvalitet vaših implanata uticaće više fakotra. A jedan od njih je sam kvalitet izrade, te je, zbog toga, veoma važno da odaberete dobru stomatološku ordinaciju i da vam cena ne bude glavni kriterijum za donošenje konačne odluke.

Drugi faktor je vaše celokupno zdravlje. Ukoliko ste ranije imali problema sa bolestima desni ili nekim sistemskim ovoljenjem, postoji verovatnoća da ćete morati da obratite dodatnu pažnju nakon pomenute procedure. Vaš stomatolog će vas posavetovati šta je potrebno da preduzmete u tom slučaju, kako se ne bi javili problemi sa zubnim implantima.


Treći i ujedno najvažniji faktor je pojačana oralna higijena, koja zahteva redovno pranje zuba, ispiranje usne duplje i temeljno čišćenje međuzubnog prostora.


Problemi sa zubnim implantima

 

Kao što smo naveli u tekstu – problemi sa zubnim implantima su retki, ali ne i nemogući. Najčešće se javljaju usred neredovne, ili nezadovoljavajuće higijene zuba od strane samih pacijenata.


Desni oko implanta su posle intervencije ušivene koncem namenjenim za to, te su sklonije nakupljanju hrane I bakterija. Da biste bili sigurni da su vaša usta potpuno čista - važno je da odmah nakon ugradnje implanta započnete održavanje oralne higijene. Implanti za zube će zahtevati temeljniju higijenu.

 

Naslage koje se skupljaju nekada nije moguće očistiti samo običnom četkicom, pa će vam (osim nje i paste za zube) biti potrebne i dentalne četkice, konac, ili vodeni tuš za desni. Istraživanja su pokazala da najbolji učinak ima oralni tuš koji je najefikasniji i neophodan za održavanje higijene kod pacijenata sa protetskim radovima.

Važno je napomenuti da implanti za zube ne mogu imati karijes, ali da to nije razlog, ni izgovor za lošu zubnu higijenu. Ukoliko se budete pridržavali svih saveta vašeg zubara i budete išli na redovne stomatološke kontrole, ne samo da ćete izbeći potencijalne probleme, već ćete produžiti dugotrajnost svojih implanata.


Za sva dodatna pitanja i nedoumice vam stojimo na rapolaganju, dok se na našem sajtu možete informisati o svim važnim temama vezanim za ugradnju zubnih implanta.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar