04.03.2022 Komentari: 0

Kako izgleda oporavak posle ugradnje implantata

Mnogi pacijenti su iznenađeni time koliko jednostavno postavljanje zubnih implantata može biti i kako posle toga osećaju vrlo malo neprijatnosti. Međutim, ono što radite kod kuće nakon operacije može igrati značajnu ulogu u uspehu procedure. Oporavak posle ugradnje implantata se ne dešava preko noći.

doktor-drzi-jabuku-i-zube

 

Mnogi pacijenti su iznenađeni time koliko jednostavno postavljanje zubnih implantata može biti i kako posle toga osećaju vrlo malo neprijatnosti. Međutim, ono što radite kod kuće nakon operacije može igrati značajnu ulogu u uspehu procedure. Oporavak posle ugradnje implantata se ne dešava preko noći.


Potrebno je strpljenje, posvećenost, kao i da se pridržavate postoperativnih uputstava vašeg stomatologa da biste imali najbolje moguće rezultate i izbegli eventualne probleme kao što je veći otok. Posle ugradnje implanta preporucuje se adekvatno odrzavanje oralne higijene zuba i desni, jer jedino kada su vaše desni zdrave, a implanti dobro negovani, možete očekivati da će oni trajati godinama.

Ako želite pružiti sebi novi osmeh, velike su šanse da se pitate, javlja li se otok posle ugradnje implanta, da li boli ugradnja zubnog implanta i slično. Ostanite sa nama u nastavku, jer vam otkrivamo odgovore na ova i mnoga druga pitanja.


Šta očekivati nakon operacije zubnog implanta


Oporavak od operacije zubnih implantata jeste proces. Izlazak iz anestezije obično traje nekoliko sati, nakon čega će vam biti dozvoljeno da se oporavljate kod kuće. Moguće je da ćete imati manji otok posle ugradnje implanta i da ćete osećati manji bol u prva dva dana. Doživećete niz simptoma koji nisu komplikacije, a oni bi mogli uključivati:


• Кrvarenje desni oko 48 do 72 sata
• Otok oko obraza, usta i očiju oko dva dana
• Nelagodnost dva do tri dana


Stomatolog će vam preporučiti lekove protiv bolova, koji se izdaju bez recepta, kako bi ste se rešili postoperativnog bola. Konci koji se koriste pri ugradnji implantata su resorptivni i nestaju nakon tri do četiri nedelje od momenta ugradnje implantata. Otok nakon intervencije se najčešće javlja u prva tri dana a nakon toga kreće da se povlači. Imajte na umu da pravilna oralna higijena treba biti zastupljena tokom celog procesa zarastanja implantata, pa i nakon toga.

 

Šta utiče na vreme oporavka zubnog implantata

 

Svaki pacijent je jedinstven, a oporavak posle ugradnje implanta varira od osobe do osobe, što otežava predviđanje koliko će ovaj proces trajati. Međutim, neki faktori mogu uticati na proces zarastanja, a oni uključuju:


• broj izvađenih zuba i broj ugrađenih implantata
• lokacija implantata, kvalitet vaše kosti i njene reparativne sposobnosti
• vaša ukupna oralna higijena i zdravlje kostiju
• opšte zdravsteno stanje organizma
• konzumiranje cigareta

 

nasmejana-devojka-kod-zubara


Dijeta tokom oporavka


Stomatolozi preporučuju da jedete meku hranu u periodu od jedne nedelje do 30 dana nakon operacije ugradnje implantata. U slučaju komplikovanije procedure, možda ćete morati da budete na dijeti, koja podrazumeva meku hranu, do šest nedelja. Stoga, evo nekoliko namirnica koje preporučujemo:


• smuti
• proteinski šejkovi
• kremaste supe
• jogurt
• pasirana hrana


Da li boli ugradnja zubnog implanta?


Zavisno od toga da li ugrađujete zubne implante u celu gornju vilicu ili želite nadomestiti par nedostajućih zuba, zavisiće stepen bola koji ćete osetiti u postupku implementacije:


Jednostavna procedura: Ako ste zamenili samo jedan zub i kost vam je zdrava, trebalo bi da osetite samo minimalnu nelagodnost.
• Umerena procedura: Mnogi pojedinci obično doživljavaju otok, modrice i nelagodnost nakon samog procesa.
• Složena procedura: Oni koji su se odlučili za ugradnju većeg broja implantata, mogu doživeti tešku proceduru, što bi moglo izazvati više bola, a stomatolog će verovatno preporučiti da jedu samo meku hranu oko šest nedelja tokom perioda oporavka.


Privremeni zubi nakon ugradnje implantata

 

Ukoliko vam je izvađen veliki broj zuba i ugrađeno više implantata u gornjoj i donjoj vilici, u kvalitetnoj stomatološkoj ordinaciji možete uraditi privremene proteze odmah nakon intervencije koje se mogu nositi u narednom periodu zarastanja do momenta izrade definitivnih zuba. Time je pacijentu olakšana ishrana i nadomeštena estetika. Ove proteze ne mogu da naškode ranama u ustima i mogu se nositi nakon operacije.

Jednom kada odlučite da su zubni implanti prava opcija za vas, najviše ćete se fokusirati na dan procedure. Razmišljaćete da li boli ugradnja implanta i koliko, kako će se procedura odviti i slično... Ali kao što smo rekli, važno je razmišljati i o postopretivnom oporavku, da biste imali najbolje rezultate. Nakon tretmana, bilo bi dobro da svakodnevno praktikujete pravilnu oralnu higijenu radi optimalnog zdravlja vaših implantata i njihove dugoročnosti.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar