11.02.2022 Komentari: 0

Koliko zuba se može zameniti zubnim implantatima?

Prvo što primetimo kada nekoga upoznajemo jeste osmeh, a da bi on ostao upamćen, važno je da imamo zdrave i negovane zube. Sem estetske, zubi imaju i onu mnogo bitniju funkciju, a to je žvakanje i govor. Kada usled bolesti, ili loše genetike, ostanemo bez jednog, ili više zuba, dolazi do otežanog žvakanja, a time i do postepenog gubitka vilične kosti.

zubar-gleda-3d-model-implantata

 

Ugradnja implanta zuba će nam pomoći da sprečimo ili zaustavimo moguć gubitak kosti i da povratimo izgubljeno samopouzdanje. Kada su u pitanju zubni implanti, iskustva su sve pozitivnija i veći broj ljudi se odlučuje za ovaj vid intervencije, kako zbog uspešnosti, tako i zbog dugotrajnosti i funkcionalnosti.


Pitanje koje se najčešće nameće je koliko kostaju implanti zuba, kao i koliko zuba se može zameniti implantima, pa ćemo na te, a i na mnoge druge nedoumice pokušati da odgovorimo u nastavku teksta.


Ugradnja implanta zuba – postupak

 

Sama ugradnja implanta zuba sastoji iz više etapa, te zahteva više poseta stomatologu. Implant se može opisati kao jedna vrsta šrafa, koji je izrađen od titanijuma i koji se ugrađuje u viličnu kost imitirajući koren zuba, na koji se kasnije nadovezuje deo koji će nostiti krunicu zuba.


Ako nakon prvog pregleda i analize snimka vaš stomatolog utvrdi da zadovoljavate sve uslove, može se obaviti ugradnja implanta zuba. Ugradnja jednog traje od 15 minuta do pola sata i obavlja se u lokalnoj anesteziji i u svesnom stanju pacijenta, bez ikakvih bolova.


Nakon ugradnje implantata, period čekanja da on sraste sa viličnom kosti je od 3 do 6 meseci. U tom periodu je neophodno da maksimalno održavate oralnu higijenu i slušate savete stomatologa, kako bi cela procedura uspešno prošla.


Kada se implant integriše, za postavljanje krunica je potrebno od 5 do 14 dana (u zavisnosti od toga koliko zuba se menja implantima). Posle procesa ugradnje, obavezne su redovne posete stomatologa (na svakih 6 meseci) i detaljna oralna higijena usne duplje.

 

Implantima se može zameniti jedan zub, ali i cela vilica, u zavisnosti od potrebe i saveta stomatologa.


Zubni implanti - iskustva pacijenata

 

Kako napreduje tehnika ugradnje, kao i zubni implanti, iskustva pacijenata su sve pozitivnija. Moderno doba nam je donelo mnoge olakšice, pa tako, sem što je implantacija bezbolna, ona i traje veoma kratko.


Pacijenti posle ugradnje mogu neometano da se vrate svakodnevnom životu i uz poštovanje saveta stomatologa, nemaju nikakvog razloga za strah od komplikacija. Ukoliko zahvat obavlja lice stručno za to i ako održavate kvalitetnu negu – implanti će biti dugoročni i poboljšaće vam život.


Niko ne može da vam da doživotnu garanciju kada je u pitanju ugradnja implanta zuba, jer nekada opšte zdravstveno stanje može ugroziti njegov opstanak. Redovna nega zuba će produžiti vek vaših implanta, ali je veoma važno i da intervenciju obavi stomatolog kom možete u potpunosti verovati.


Zbog toga vam savetujemo da se dobro raspitate o stručnosti stomatologa i da ne obraćate pažnju na cenu, jer implanti zuba su bitni u očuvanju vašeg zdravlja, a svi dobro znamo da na zdravlju ne treba štedeti.

 

zena-kod-zubara


Koliko koštaju implanti zuba?

 

Dolazimo do najučestalijeg pitanja, a to je – Koliko kostaju implanti zuba? Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan. Moglo bi se reći da cena varira od 300 pa sve do 700e po zubu. A ukoliko se radi više njih, ili cela vilica – cena će biti povoljnija.


Svakako ne savetujemo da vam iznos cene implanta bude glavni kriterijum u odabiru stomatologa. Cena može biti viša iz mnogo razloga, a jedan od njih jeste ulaganje dosta novca u osposobljavanje zaposlenih, kao i u sam materijal.

 

Ipak, postoje i stomatološke ordinacije koje su srednjeg cenovnog ranga, a koje mogu uraditi jednako dobar posao. Zbog toga je važno da se dobro raspitate gde je vrhunska stomatoška ordinacija, pre zakazivanja pregleda, ako želite da, kada su u pitanju i vaši zubni implanti, iskustva budu pozitivna.

Na internetu postoje forumi koji se bave ovom temom, a preporuka je uvek najbolji način za ostvarivanje dobre saradnje. Stoga posetite naš sajt i pažljivo pročitajte blog tekstove, koji se detaljno bave ovom tematikom. Za sva dodatna pitanja vam stojimo na raspolaganju.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar