03.12.2021 Komentari: 0

5 zabluda o implantologiji

Svakog dana stomatolozi obave brojne razgovore sa svojim pacijentima, razmenjujući razna mišljenja po pitanju implantata. I uglavnom veliki broj njih daje pogrešan odgovor na to sta su implanti, što utiče na njihovu celokupnu sliku o istima. Tačnije, budu u zabludi.

Takvi pacijenti uglavnom tek na kraju dođu na razgovor kod zubara, kad su već prethodno razmenili mišljenja o svom stanju sa prijateljem ili članom porodice, koji im je rekao da prvo treba dobro da se raspitaju o tome kolika je cena zubnih implanta, pa zatim sta su implanti, da se vremenom ne bi pokajali zbog koštanja ove procedure.

 

Ako imate ovakvog prijatelja, probajte izbeći njegov savet, jer je cena zubnih implanta uvek viša kada se radi o kvalitetnoj ugradnji implantata. Elem, tokom razgovora sa ovakvim ljudima, koji su radoznali i delom sumnjičavi prema implantologiji, stomatolozi su često u prilici da razuvere njihove stavove, razotkrivanjem nekih uobičajenih zabluda o ugradnji implantata.


Pošto težimo tome da sve veći broj ljudi u Srbiji zna važne činjenice o implantologiji, sastavili smo ovaj blog da bismo ukazali na neke od najčešćih zabluda koje zubari čuju.


Uobičajena zabluda #1 – Svako sa iskustvom u stomatologiji je kvalifikovan da praktikuje ugradnju implantata


Iako je tačno da svaki licencirani stomatolog može legalno da ugradi zubne implantate, to ne znači da će kvalitet zahvata biti adekvatan. Da biste hirurški pravilno postavili zubne implantate, vaš stomatolog treba da bude obučen za oralnog i maksilofacijalnog hirurga. Najbolja opcija jeste da se raspitate ko ugrađuje najbolje zubne implante u vašem gradu, sve pojedinosti o ovoj proceduri, a na kraju, kada nađete stručan tim kom možete verovati, proverite kolika je cena zubnih implanta, jer je krajnji iznos uvek proporcionalan sa kvalitetom ugradnje.


Uobičajena zabluda #2 – Zubni implantati su privremeni


Nažalost, mnogi muškarci i žene u Srbiji dolaze kod stomatologija na ugradnju implantata pod pretpostavkom da će njihovi zubni implanti biti samo privremeno rešenje i da će morati da ih zamene u roku od nekoliko godina. Ovo je prilično daleko od istine! Zubni implantati su trajni i dizajnirani da traju doživotno – pod uslovom da se o njima brinete na odgovarajući način.


Uobičajena zabluda #3 – Zubni implantati ne mogu da zamene vaše prirodne zube


Ovo je jedna od uobičajenih zabluda koju mnogi zubari čuju od potencijalnih pacijenata zainteresovanih za implantate, ali realnost je da su zubni implanti najadekvatnija dostupna zamena nedostajućim zubima i da krunice na implantatima zaista izgledaju kao vaši prirodni – čak još bolje! Ne samo da su estetski prijatni, već i funkcionišu kao prirodni zubi.

 


Uobičajena zabluda #4 – Ugradnja zubnih implantata je bolna i komplikovana


Iako je ugradnja zubnih implantata očito zahtevnija od odlaska kod stomatologa dva puta godišnje na kontrole, ugradnja zubnih implantata nije bolan proces. Radi se pod lokalnom anestezijom i u razvijenim ordinacijama to je rutinska procedura. Otok posle ugradnje implantata je nekada moguć, ali prolazi u roku od par dana. Možda ćete osetiti samo nelagodnost u danima nakon procedure dok se oporavljate, ali tokom same ugradnje implantata, zubari će se potruditi da vam bude ugodno i da ne osećate bol.


Uobičajena zabluda #5 – Zubni implantati zahtevaju dodatnu negu


Кao što smo već spomenuli, zubni implantati se lako održavaju i ne zahtevaju dodatnu negu, kao što mnogi veruju. Zubari preporučuju pacijentima sa dentalnim implantatima da brinu o svojim novim zubima kao što su to činili za svoje prirodne, tako što će ih prati dva puta dnevno, koristeći neka dodatna sredstva za higijenu i posećivati stomatologa dva puta godišnje radi čišćenja.


Ne dozvolite da vas uobičajene zablude odvoje od novog osmeha i vraćene oralne funkcije… Ako ste čuli druge stvari o implantologiji za koje smatrate da su pogrešne, najbolje što možete da uradite je da pozovete proverenu stomatološku ordinaciju i zakažete sastanak sa jednim od zubara. On će saslušati vašu zabrinutost, odgovoriti na vaša pitanja (sta su implanti, koliko iznosi cena zubnih implanta i mnoga druga), te vam i objasniti celokupan postupak ugradnje implantata, da biste spremni i bez trunke plašljivosti pristali na ovaj izbor, koji može biti samo odličan po vas.



 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar