08.10.2021 Komentari: 0

Šta je parodontopatija (paradentoza) i zašto se dešava?

Da li mislite da je parodontopatija nešto što se dešava samo ljudima, uzrasta vaših baka i deka? Razmislite ponovo... Imajte na umu da i tinejdžeri mogu imati ovo oboljenje, koje uzrokuje mnoge probleme – od onih neugodnih (kao što je ,,loš’’ zadah) do ozbiljnih (bol i gubitak zuba), a što ume biti veoma neprijatno.

Jedino kada su vaši zubi zdravi, imaćete svež dah i blistavo beli osmeh kao iz reklame. Ovo je razlog više zašto treba da posećujete zubara bar 2 puta godišnje. Redovnim odlascima, uspećete na vreme otkriti bolest desni, ukoliko je imate i preduzeti određene mere, da biste sprečili njen razvitak.


Imajte na umu da je ovo važan korak za vaše zdravlje, jer će vam pomoći da utvrdite začetak komplikovanih i ozbiljnih bolesti, kao što su upala desni (gingivitis) i paradentoza. Lečenje pomenutih bolesti zavisi, najpre, od stadijuma u kom se nalaze, a gotovo svako može oboleti od njih, bez obzira na godine i pol.

 

Parodontopatija – simptomi

 

Poznato nam je da su zdrave desni bledo ružičaste i čvrsto pristaju uz zube, a na osnovu ove činjenice lakše utvrđujemo anomalije, kao što je parodontopatija. Simptomi ove bolesti najčešće zavise od njenog stepena razvitka, ali oni uobičajeni su:

  • desni koje krvare tokom pranja zuba
  • loš zadah
  • promene u položaju zuba
  • povlačenje desni
  • crvene, osetljive ili otečene desni
  • nakupljanje kamenca na zubima
  • bol pri žvakanju
  • gubitak zuba
  • neprijatan ukus u ustima

 

Znajte da mogu proći meseci, a da ne primetite da već duže vreme imate oboljenje desni, poznato kao parodontopatija. Simptomi u ranim fazama ove bolesti često nisu uočljivi, a na njih će vam, verovatno, prvi ukazati vaš stomatolog.

 

Paradentoza – lečenje


U zavisnosti od stanja zuba, desni i vilice, paradontolog može predložiti razne hirurške i nehirurške tretmane, kada je u pitanju paradentoza. Lecenje prvobitno zahteva kompletan parodontološki pregled usta, pre nego što se obavi ili preporuči bilo koji tretman.


Naša preporuka jeste stomatološka ordinacija Dental Plaza, koja će vam pružiti adekvatne opcije za rešavanje pomenutih problema zuba. Evo nekoliko najčešćih tretmana za lečenje ovog oboljenja:

  • Skaliranje i blanjanje korena - Da bi se uspešno tretirala paradentoza, lecenje zahteva uklanjanje bakterija i kamenaca, koji su u početku izazvali infekciju. Zubar će džepove desni očistiti po potrebi i tretirati antibioticima, kako bi se ublažila infekcija, dok pacijent u svoju dnevnu rutinu može dodati redovno ispiranje usta.
  • Regeneracija tkiva - Kada su tkiva kosti i desni uništena, ponovni rast se može aktivno podstaći postupcima kalemljenja, tako što će se u zahvaćena područja umetnuti membrana, koja pomaže u procesu regeneracije.
  • Operacija uklanjanja džepa - Poznata i kao operacija režnja, jeste hirurški tretman, koji se može izvesti radi smanjenja veličine džepa između zuba i desni. Hirurška intervencija na vilici je još jedna mogućnost za uklanjanje udubljenja u kostima (koja podstiču nakupljanje bakterija).
  • Zubni implantati - Kada su zubi izgubljeni, zbog parodontopatije, estetika i funkcionalnost usta mogu se vratiti umetanjem protetskih zuba u vilicu. Pre ugradnje zubnog implantata, verovatno, će biti potrebni postupci regeneracije tkiva radi jačanja kostiju.

parodontopatija

 

Po čemu se razlikuju parodontopatija i upala desni (gingivitis)?

 

Dok je upala desni – gingivitis, parodontopatija je zapaljenje ili inficiranje kosti ispod desni. Naime, parodontopatija potiče od reči periodontal, što znači „oko zuba’’ i odnosi se na strukture, koje okružuju i podržavaju zube, poput desni i kosti.


S druge strane, gingivitis karakterišu simptomi poput crvenila, otoka, krvarenja desni, a koji posebno dolaze do izražaja tokom pranja zuba. Ako ih primetite, bitno je da na vreme posetite svog stomatologa, da ne bi došlo do značajnijeg razvitka bolesti, što može prouzrokovati parodontopatiju.


U slučaju paradentoze, kost se inficira, a desni se udaljavaju od zuba i formiraju duboke džepove desni, koji lako sakupljaju bakterije. To se naziva gubitak vezanosti. Pošto je ove džepove veoma teško održavati čistim, tada dolazi do većeg gubitka kostiju. Kako se parodontopatija razvija, vremenom se gubi više koštanog tkiva, džepovi desni postaju dublji, a zubi vremenom mogu da se olabave i ispadnu.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar