10.06.2021 Komentari: 0

Važnost izbora stručnog i pouzdanog oralnog hirurga

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja obuhvata mnoštvo različitih intervencija, a neke od njih su: ugradnja implanta zuba, hirurško vađenje umnjaka, resekcija korena zuba, frenektomija, cistektomija… Uz pomoć oralno hirurških intervencija mogu se otkloniti različiti problemi koji vas muče, a ponekad su intervencije ove vrste poslednja nada da se neki zub spasi. Za vas bi ove intervencije trebalo da budu u potpunosti bezbolne, jer se rade uz lokalnu anesteziju. Međutim, ovo su veoma osetljive intervencije i važno je izabrati pouzdanog doktora kome ćete poveriti svoje zube, posebno kada su u pitanju zubni implanti. 

Šta obuhvata oralna hirurgija?


Oralna hirurgija na prvom mestu obuhvata vađenje zuba. Ova procedura najčešće je rutinska, ali nekada može zahtevati oralno hirurški pristup. To je najčešće slučaj kada je potrebno vađenje umnjaka, ili kod bilo kog drugog impaktiranog zuba, zaostalog korena i sl. Verovatno ste i sami čuli primere iz okoline da je vađenje umnjaka bolno, neprijatno i stresno. I to zaista jeste tako ukoliko ne pronađete stručnog oralnog hirurga. Uz profesionalce, ova intervencija biće rutinska za vas isto koliko je i za doktora.


Apikotomija je hirurška intervencija koja spada pod oralnu hirurgiju. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a u toku nje se odseca vrh korena i uklanja ujedno i patološki proces (gnojna formacija) koji se na njemu stvorio.

 

pacijent sedi u stomatoloskoj stolici


Frenektomija je hirurška intervencija kojom se uklanja resica koja spaja gornju ili donju usnu sa desnima, kao i resica koja spaja jezik sa podom usne duplje i takođe spada u oralnu hirurgiju.


Oralna hirurgija i ugradnja implantata


Implantologija je danas jedna od najpopularnijih oblasti stomatologije. Implantati su biokompatibilni zamenici korena zuba koji se ugrađuju u kost. Skoro u potpunosti zamenjuju izgubljeni zub, bez potrebe za brušenjem susednih, a mogu se primeniti u slučajevima gubitka jednog ili svih zuba. Ugradnja implantata jedna je od najsavremenijih stomatoloških procedura i najbolji izbor u rešavanju problema bezubosti.

 

Na mestima gde je došlo do gubitka zuba vremenom dolazi do postupnog gubitka alveolarne kosti. Upravo to može biti problem kada dođe do trenutka da na tom mestu treba da dođu zubni implanti. Kako bi se obezbedilo dovoljno koštanog tkiva kada je planirana ugradnja implanta zuba, obavljaju se procedure augmentacije, tj. ugradnje veštačke kosti.


Sinus lift je hirurška intervencija kojom se povećava visina vilične kosti u bočnim regijama gornje vilice, u regiji premolara i molara, tako što se podiže membrana na donjoj ivici maksilarnog sinusa čime se stvara postor za veštačku kost koja se zatim postavlja. Ukoliko se planira ugradnja implantata u bočnim regijama gornje vilice, a pacijent nema dovoljno kosti za smeštanje implantata i njegovu adekvatnu oseointegaciju, onda se može pre toga pristupiti intervenciji sinus lift, kako bi se obezbedila dovoljna količina kosti za ugadnju implantata.

 

Stomatoloska operacija


Rešavanje kompleksnih slučajeva


Čim se pomene hirurgija i hirurška sala, svi se odmah uplaše. Nema potrebe za tim. Neke intervencije su toliko kratke, da ih nećete ni osetiti. U zavisnosti od vrste i složenosti hirurške intervencije vreme trajanja je različito. Nekada ovaj zahvat može trajati samo 15 minuta, a nekada i do 2 sata ukoliko je reč o složenijoj proceduri, kao što je ugradnja implanta zuba u obe vilice ili uklanjanje neke velike vilične ciste. Upravo u tim slučajevima od neprocenjivog je značaja biti u sigurnim rukama i svoj osmeh poveriti nekome ko zna svoj posao. Nemojte nikada posezati samo za najjeftinijim varijantama. Dobro se raspitajte o stomatologu kod koga planirate da idete, jer od zdravlja zuba, verujte, zavisi i zdravlje celog našeg organizma.
 

Ugradnja implantata u Dental Plazi


Kada je u pitanju ugradnja implanta zuba, veoma je važno pronaći stručnjake koji su u potpunosti upoznati sa svim situacijama i neprijatnostima do kojih potencijalno može doći i znaju kako da ih reše. Iskustvo lekara nemerljiva je stavka. Važno je da ovakve zahvate prepustite stručnjacima koji znaju svoj posao. Samo tako ćete moći da se opustite i prepustite stručnim rukama. A ima li šta lepše od toga da samo kažete koji problem želite da rešite i da rešenje bude realizovano u najkraćem mogućem roku? Iskustvo u sprezi sa stručnošću, dovelo je do toga da nema nerešivih slučajeva kada je stomatoloska ordinacija Dental Plaza u pitanju.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar