09.06.2021 Komentari: 0

Ugradnja implantata zuba – prednosti i mane

Zubni implantati su titanijumski šrafovi koji se ugrađuju u kost vilice i srastaju sa njom. Oni predstavljaju zamenu za koren izgubljenog zuba ili zuba koji nedostaje. U odnosu na proteze i protetske mostove, zubni implantati su trajniji i jači, te nude trajno rešenje upravo iz razloga što su funkcionalno i strukturno povezani sa kosti. Danas vam potpuno transparentno otkrivamo sve prednosti i potencijalne mane implantata.

Da li postoji razlika među implantatima?


Implanti zuba evoluiraju već decenijama unazad. Čak i oni najsavremeniji međusobno su slični. Danas preovlađuju titanijumski implantati, čiji oblik podseća na koren zuba.


Površina samog implantata je nepravilna, upravo iz razloga kako bi ćelijama kosti bilo lakše da prijanjaju uz implantat, a samim time se i ubrzava integracija u vilicu. Razlike među implantatima jesu u obliku, dimenzijama i vrsti konekcije između abatmenta i krunice. Pokušaćemo da objasnimo koje su dobre i loše strane kada su u pitanju zubni implantati.

 

implanti


Implanti zuba – dobre strane


Ukoliko je ugradnja implantata zuba opcija o kojoj već duže vreme razmišljate, važno je da znate sve pojedinosti ove intervencije.

 

  • Implanti zuba su jedini biološki ispravan način da se nadomesti nedostatak manjeg ili većeg broja zuba.
  • Na ovaj način, vraća se funkcija alveolarnoj kosti, a samim tim i sprečava propadanje (atrofija) iste, što je osnov za normalnu funkciju celog stomatognatnog sistema.
  • Nećete imati nikakav osećaj stranog tela ili nelagode.
  • Kada je ugradnja implantata zuba u pitanju - čuvaju se ostali zubi. Ne bruse se ostali zubi što je prednost u odnosu na konvencionalne metode.
  • Krunice na implantatima daju odlične estetske rezultate i u potpunosti se uklapaju u ostatak zubnog niza.

 

Jedino se ugradnjom dentalnih implantata upotpunjuje praznina nastala gubitkom zuba. Krunice i mostovi, kao i mobilne protetske nadoknade, odnosno proteze predstavljaju konvencionalne metode za nadoknadu izgubljenog zuba. Njima se samo delimično rešavaju problemi, a uspeh nije dugoročan. Brušenjem se žrtvuju potpuno zdravi zubi kako bi predstavljali nosače za izgubljene zube i time bi se nadoknadio prostor. Svim ovim opcijama se rešavaju problemi na nivou funkcije i estetike, ali dolazimo do ključne stvari – kosti.

 

implanti


Kost u predelu izgubljenog zuba nije stimulisana procesom žvakanja tako da ona nastavlja da se gubi. Zubi svojom funkcijom žvakanja čuvaju viličnu kost. Ugradnjom zubnog implantata na mesto izgubljenog zuba, ne samo da se čuvaju okolni zubi, već se samim tim i sile koje se stvaraju prilikom žvakanja prenose na okolnu kost, sprečavajući resorpciju kosti.

 

A da li ste razmišljali o tome zašto nam je važna vilična kost? Ona predstavlja potporu mišićima lica. Gubitak zuba uslovljava i gubitak kosti, pa se vremenom postepeno menja fizionomija lica. Lice gubi mladalački izgled, poprima staračke karakteristike, pa samim tim ugradnja implantata rešava kako funkcionalne tako i estetske probleme.


Ugradnja implantata zuba - loše strane


Iako je za vrhunske stomatologe ovo rutinska intervencija, ipak postoje i situacije kada implantat ipak ne može biti postavljen, odnosno dolazi do određenih prepreka i komplikacija koje zahtevaju drugi pristup.

 

  • Neuspela oseointergacija, odnosno nemogućnost vašeg organizma da prihvati implantat. SZO kaže da samo 5% stanovništva nije u staju da prihvati implantat. U tom slučaju radi se reimplantacija, odnosno ponovna ugradnja implantata u istoj regiji.
  • Može doći do pucanja glave implantata - dešava se u svega 0,1% slučajeva. Implantat koji je oštećen se uklanja i na njegovo mesto se ugrađuje novi.
  • Nedovoljna gustina i količina kosti za ugradnju implantata - rešava se dodatkom veštačke kosti i biokolagen membrane.
  • Usled loše analize, kliničkog pregleda, a tako i loše analize nekvalitetnog 3D snimka može doći do nepravilnog plana terapije. Upravo zbog toga je važno ko vam radi implantate.
  • Loša oralna higijena nakon ugradnje implantata može ugroziti dugotrajnost implantata. Kako bi vam što duže trajali, implanti zuba se moraju čuvati dobrom oralnom higijenom. 
Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar