09.06.2021 Komentari: 0

Šta raditi kada implantat pukne?

Vrlo je verovatno da ćete svoje implantate bez ikakvih problema nositi decenijama. Međutim, korisno je znati koje korake treba preduzeti ako bilo kojim slučajem implantat pukne. Evo saveta stručnjaka iz stomatološke klinike Dental Plaza. 

Kako izgledaju implanti zuba i od čega se sastoje?


Ako se pitate koliko su zubni implantati čvrsti i pouzdani, važno je razumeti od čega se sastoji zubni implantat. Zubni implantati predstavljaju zapravo veštačke zube koji su tu da nadoknade izgubljeni zub ili koren zuba. Dakle, svi oni koji imaju problem bezubosti, idealni su kandidati za ugradnju implantata.


Zubni implantati se ugrađuju u viličnu kost, a postoje tri glavna dela za zubni implantat, a to su : učvršćenje implantata, nosač i krunica (proteza). Ugradnja implantata zuba je proces tokom koga se implantat trajno fiksira u viličnu kost, delujući kao vaš koren zuba. Abatment je ono što povezuje šraf implantata sa veštačkim zubom. Kruna (proteza) je zamenski zub, koji se obično sastoji od smole ili porcelana.

 

implanti

 

Koliko su zapravo jaki implanti zuba?


Implanti zuba su odlična i trajna opcija za nadoknađivanje izgubljenih zuba. Međutim, oni su i dalje osetljivi na određena oštećenja. Možemo reći da su implantati jaki koliko i prirodni zubi, a oni se takođe mogu slomiti kada su izloženi neprimerenoj sili. Zubni implantati mogu vremenom oslabiti i štetnim oralnim navikama kao što su žvakanje leda, grizenje tvrde hrane, brušenje zuba ili trauma.

 

Ovi faktori, zajedno sa postojećim zdravstvenim stanjima mogu smanjiti životni vek zubnog implantata. Ipak, ugradnja implantata zuba je vrlo česta estetska opcija, jer omogućava pacijentima koji su izgubili prirodne zube da povrate svoj osmeh i samopouzdanje.

 

Kada se implantat može slomiti?


Implanti zuba mogu se slomiti ako su podvrgnuti prevelikom pritisku pre nego što se potpuno integrišu ili spoje sa viličnom kosti. Ostali delovi restauracije takođe mogu biti oštećeni. Istrošenost može da slomi nosač (konektor koji drži krunicu na implantatu). Ako se zubni implantat oseća opušteno ili nelagodno, problem je možda u oštećenom zavrtnju u nosaču.

 

Zubna krunica koja čini zubnu strukturu obično može trajati oko 10 do 15 godina pre nego što zatreba zamena. Međutim, bez dobrih oralnih navika ili pravilne nege, krunica može prerano da propadne. Potrudite se da do toga ne dođe. Upravo zbog toga važna je pravilna oralna higijena.


Šta se dešava kada implantat pukne?


Kao što smo rekli, može se desiti da zubni implantat pukne. “Ako je slomljen titanijumski vijak na implantatu, jedina opcija je da ga izvučete i zamenite drugim implantatom. Stomatolog će možda morati da izvrši postupak koštanog grafta pre postavljanja novog implantata. Koštani grafti povećavaju strukturu kosti i pomažu da se osigura da je vilica dovoljno jaka i gusta da drži implantat. Nakon koštane kaleme, pacijent obično treba da sačeka nekoliko meseci pre nego što zubar može da zameni implantat”, kaže direktor klinike Dental Plaza Igor Stojanović i dodaje da ukoliko se desi da su abatment ili vijak slomljeni, zubar će morati samo da obnovi te delove, a ne i implantat.

 

Ako krunica pukne ili napukne, stomatolog će vam jednostavno uzeti otiske i proslediti u zubnu laboratoriju. Ovo će se koristiti za proizvodnju novih krunica koje prirodno ulaze u usta.

 

implanti


Šta treba da znate nakon ugradnje implantata?


Ako pacijent dobije implantate istog dana, važno je da u početku ne vrši preveliki pritisak na zube. Kada je ugradnja implantata zuba u pitanju, važno je slediti uputstva stomatologa nakon operacije, kako bi se izbegle komplikacije. Škripanje zubima deluje veoma nepovoljno na vaše zubne implantate, jer se tada vrši prekomerni pritisak na implantat i krunu. Ovu svoju naviku obavezno javite stomatologu koji vam može pružiti prilagođenu noćnu protekciju (splint) koja štiti zube od posledica bruksizma.


Uz odgovarajuću negu, zubni implantat može da traje čitav život. Vežbajte dobru oralnu higijenu i redovno posećujte stomatologa radi pregleda. Ako naiđete na bilo kakav problem sa implantatom, uključujući njegovo lomljenje, potrebna vam je restauracija implantata. U tom slučaju odmah pozovite stomatologa.

 

Stomatoloska ordinacija Dental Plaza na raspolaganju vam je za sva uputstva kako da održavate ili ponovo vratite svoj lep osmeh. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar