09.06.2021 Komentari: 0

Kako izgleda proces ugradnje implantata?

Ukoliko mučite muku sa problemom bezubosti ili vam iz bilo kog razloga nedostaje jedan zub koji biste voleli da nadomestite, ugradnja implantata zuba je rešenje za vaš problem. Pre nego što se odlučite za ovako nešto, važno je da se dobro informišete i izaberete prave stručnjake. Danas objašnjavamo kako izgleda sam proces ugradnje implantata za koji ste se potencijalno odlučili. 

Kako se ugrađuju zubni implanti?


Kada je u pitanju ugradnja implantata zuba, procedura je vrlo jednostavna i ne bi trebalo da vas plaši, jer se implant ugrađuje u kost hirirški, uz primenu lokalne anestezije. Na samom početku potrebno je izvršiti rendgensko snimanje vilice, kako bi se napravio individualan plan terapije. Na osnovu toga se može odraditi precizna procena i plan ugradnje. 3D snimak daće vašem stomatologu sve potrebne informacije o širini i visini kosti. Prilikom prve posete utvrđuje se opšte zdravstveno stanje pacijenta, te da li su sve predispozicije za ugradnju zadovoljavajuće.

 

Sama opercija ugradnje implantata traje između 30 min. i 1h i 30 min. po vilici. Kako bismo vam bolje približili, pojednostavljeno, desni se odmaknu i odgovarajućim instrumentom implant se postavi direktno u kost. Nakon ugradnje implantata desni se ušiju koncima, koji se sami resorbuju i nije ih potrebno skidati.


Kada je u pitanju ugradnja implantata zuba, iskustva su različita, ali je neko nepisano pravilo da se nakon završene operacije čeka otprilike od 3 do 6 meseci da implant uraste u viličnu kost. Nakon tog perioda pacijent dolazi ponovo u ordinaciju gde mu se na implant ušrafljuje nadogradnja (suprastruktura) i vrši uzimanje otiska i izrada dedinitivnog protetskog rada (krunica).

 

ugradnja implantata


Zubni implanti i proces oporavka


U trenutnku kada izađete iz ordinacije – počinje proces oporavka. Ne brinite, nije ništa previše zahtevno, ali ipak treba ispoštovati određene savete stručnjaka. Dva do tri sata nakon zahvata ne smete ništa jesti, niti piti tople napitke. A takođe, ne smete ispirati, niti mućkati tečnost u ustima. Pušenje se takođe ne preporučuje tog dana. Nakon hirurškog zahvata, nelagodnost bi trebala biti minimalna. Može doći do oticanja desni i lica i manjeg krvarenja i oticanja oko mesta implantata.

 

U tom slučaju možete priviti hladne obloge. U periodu od 5 do 7 dana nakon zahvata trebalo bi da jedete što mekaniju hranu, idealno bi bilo kašastu. Tako će vama biti lagodniji osećaj. Nakon ugradnje implantata potrebno je nastaviti sa antibiotskom terapijom, a po potrebi i piti lekove protiv bolova koje će vam preporučiti vaš doktor.


Oralna higijena u postoperativnom toku


U postoperativnom toku, mnogo je važno na pravilan način održavati oralnu higijenu. Od svog stomatologa dobićete uputstva kojih bi trebalo da se pridržavate, kako biste sačuvali zdravlje svoje usne duplje i samih zuba. Dugoročno održavanje oralne higijene kod implantata i protetike na implantatima se ne razlikuje mnogo od redovnog održavanja higijene kod ljudi sa zdravim zubima. Jedina razlika je što se kod pacijenata sa implantatima insistira na upotrebi WATERPIK aparata koji je pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene.

 

proces ugradnje implantata

 

Takođe, redovne kontrole na 6 meseci su nešto što ne bi trebalo da preskačete. Nemojte zapostavljati na njih i budite sigurni da nećete imati nikakvih problema sa implantatima u tom slučaju.

Dakle, zubni implanti se ugrađuju u vašu viličnu kost i u narednih nekoliko meseci čvrsto srastaju sa njom. Ukoliko je iz bilo kog razloga potrebno uklanjanje zubnog implantata to je moguće i vrši se na sličan način kao i vađenje zuba. Sada je potpuno jasno da ne treba da imate nikakav strah. Iako se implantat ušrafljuje u viličnu kost, ukoliko za tim bude bilo potrebe, lako se može izvaditi. Oporavak ne traje dugo, a ukoliko se budete pridržavali naših smernica, sigurni smo da neće biti bolan i neprijatan. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar